Omzettingsvergunning – onttrekkingsvergunning

Indien u uw woning wilt gaan gebruiken voor kamerverhuur, heeft u in veel gevallen een omzettingsvergunning ofwel onttrekkingsvergunning nodig. Uw woning wordt omgezet van een zelfstandige woning naar een onzelfstandige woning. Hierbij gaan meerdere op zichzelf staande huishoudens in 1 woning wonen. Uw woning wordt onttrokken aan de zelfstandige woonruimtevoorraad van de gemeente.

De voorwaarden die gelden om een dergelijk vergunning te kunnen verkrijgen verschillen per gemeente. Het is dus belangrijk om bij uw gemeente na te gaan welke voorwaarden er gelden. Deze voorwaarden staan vaak in de Huisvestingsverordening of in Beleidsregels die betrekking hebben op omzetting en onttrekking van zelfstandige woonruimte.

Over het algemeen dient er in ieder geval een akoestisch onderzoek conform de NEN 5077 uitgevoerd te worden om aan te tonen dat de geluidisolatie tussen uw woning en de directe buren voldoende is om geluidoverlast door de kamerbewoners te voorkomen. Indien de geluidisolatie niet voldoet aan de gestelde eisen, dient er een geluidplan te worden opgesteld waarin aangegeven wordt welke voorzieningen er getroffen dienen te worden om wel aan de eisen te kunnen voldoen.

De omzettingsvergunning / onttrekkingsvergunning wordt door de gemeente verleend op basis van dit geluidplan. Men gaat er hierbij vanuit dat u de voorzieningen treft die in het geluidplan aangegeven worden. Doet u dit niet, dan bent u in overtreding en kan de gemeente bij controle een flinke boete opleggen. Steeds meer gemeenten controleren steeds actiever op dit gebied. Boetes bedragen wel €12.000,- en meer afhankelijk van de aangetroffen situatie.

Bij PhysiBuild kunt u terecht voor het benodigde akoestisch onderzoek. Wij zullen de benodigde geluidmetingen conform de NEN 5077 uitvoeren en, indien nodig, een geluidplan voor u opstellen.

Naast de geluidseisen dient uw woning te voldoen aan de eisen die er gelden op het gebied van brandveiligheid. Ook deze check kunnen wij voor u uitvoeren en, indien nodig, aangeven wat er aangepast moet worden.

akoestisch onderzoek omzettingsvergunning luchtgeluid luchtgeluidisolatie luchtgeluid-isolatie contactgeluid contactgeluidisolatie contactgeluid-isolatie interne geluidwering geluidisolatie geluidisolatiemetingen geluidisolatie-metingen geluidmetingen geluidoverlast woningscheiding kamerverhuur onttrekkingsvergunning geluidplan geluidsplan NEN5077 NEN 5077 metingen verkamering onzelfstandige woning zelfstandige woning woonruimtevoorraad Huisvestingsverordening beleidsregels onttrekvergunning onttrek ontrek ontrekvergunning Eindhoven Utrecht Amsterdam Nijmegen Arnhem Venlo Rotterdam Den Haag