Profiel

dr.ir. Dionne Neilen

In 2002 heb ik mijn studie Bouwkunde, afstudeerrichting Bouwfysica afgerond aan de Technische Universiteit Eindhoven, waarbij ik veel projecten op het gebied van warmte&vocht gedaan heb. Mijn afstudeerproject heeft mij kennis laten maken met verwarmingsproblematiek in (monumentale) kerken. Na mijn afstuderen ben ik aan een promotiestudie begonnen waarbij ik deelgenomen heb aan het EU-project “Friendly Heating”. Naast het zoeken van een oplossing voor de verwarmingsproblematiek in kerken, ook enorm veel ervaring opgedaan met werken in een projectteam, samenwerken met mensen uit verschillende vakgebieden en culturen, en communiceren en rapporteren in het Engels.

 

Na mijn promotie in 2006 ben ik bij Peutz gaan werken. Daar heb ik me verder mogen ontwikkelen op het gebied van akoestiek (zaalakoestiek en bouwakoestiek) en vanaf het schetsontwerp mogen deelnemen in de ontwerpteams/bouwteams van grote projecten zoals Stadhuis Gouda, woongebouwen in Leidsche Rijn en het (helaas nooit gerealiseerde) Campus Project in Maastricht van de bekende architect Calatrava.

In 2011 heb ik de stap gezet om als zelfstandig adviseur aan de slag te gaan met mijn eigen bedrijf PhysiBuild (Physics of Buildings, natuurkunde van gebouwen (=bouwfysica)).

Sinds de start in 2011 heeft PhysiBuild al vele mooie projecten mogen uitvoeren, variërend van een enkele, losse berekening, tot het integrale advies voor kantoorgebouwen, scholen, appartementengebouwen en de bedrijfshallen van Royal FloraHolland. Wij werken niet alleen voor particulieren, maar hebben ook leuke samenwerkingsverbanden met architecten en installatie-adviseurs.

Sinds januari 2023 zijn Bjorn en Rob toegetreden tot de directie en hebben we gezamenlijk van PhysiBuild een BV gemaakt. Dit stelt ons in staat nog professioneler te worden en het bedrijf uit te breiden.

Wat er zo leuk is aan dit vakgebied? De afwisseling tussen de vele bouwfysische aspecten en het integreren van al deze aspecten in het ontwerp van een gebouw.

Wat is er minder leuk aan dit vakgebied? Helaas worden wij vaak pas ingeschakeld op het moment dat er zich problemen voordoen, hetgeen vaak veel geld kost om de problemen in de praktijk op te lossen. Terwijl deze voorkomen kunnen worden door de adviseur brandveiligheid, bouwfysica en akoestiek tijdens het ontwerptraject al naast de architect in te schakelen. Dat is namelijk HET moment om ook de bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid te integreren in het gebouwontwerp, net zoals de draagconstructie en technische installaties ook geïntegreerd worden. Hierdoor kunnen naderhand veel problemen (en kosten!) bespaard worden. Neem dus gerust contact op als je aan het begin van een ontwerptraject zit. We helpen jullie graag!

dr.ir. Dionne Neilen
Eigenaar/Adviseur PhysiBuild